Uudenmaan Vihreät kalastuskiistoista: ELY-keskusten otettava tiukka ote kalastuksen valvonnassa

Porvoonjoella paljastui äskettäin ratsiassa törkeitä kalastusrikoksia. Lehtitietojen mukaan ainakin seitsemälle kalastajalle kirjoitettiin sakkorangaistus laittomasta kalastuksesta. Sakot vaihtelivat 240 eurosta 1200 euroon. Saalista ja pyydyksiä takavarikoitiin runsaasti. Suullisia huomautuksia annettiin lukuisia.

– Samanlaisia kalastusrikoksia on paljastunut aiemmin ympäri Uuttamaata. Porvoonjoella ja muuallakin rannikolla on myös syntynyt vaikeita kiistoja ns. poistokalastuksesta, muistuttaa Tuomas Green, Porvoon Seudun Vihreiden puheenjohtaja ja Uudenmaan vihreiden hallituksen jäsen.

Uudenmaan vihreät vaativat jatkossa vahvempaa roolia kalastuksen säätelyssä ja valvonnassa elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksilta (ELY-keskus). Tämän mahdollistaa myös vuoden 2016 alusta voimaan tullut uusi kalastuslaki. Sen sijaan sitä täydentävä asetus vie kehitystä huonoon suuntaan.

Uuden lain mukaan kalastuksen säätely perustuu jatkossa alueellisiin ja valtakunnallisiin hoitosuunnitelmiin. Säätelyä toteutetaan asetuksilla ja ELY-keskusten hallintopäätöksillä. Lisäksi vesialueen omistajilla on jatkossakin mahdollisuus asettaa lupaehtoja myymiinsä kalastuslupiin.

– Tärkeintä on lopulta löytää keinot, joilla taataan kalojen luontainen lisääntyminen ja hyvässä kunnossa olevat kalavedet. Se on viime kädessä sekä virkistyskalastajien että kaupallisten kalastajien etu, huomauttaa vihreiden kansanedustaja Antero Vartia.

Uuden kalastuslain mukaan rauhoituspiirit ja jokisuusta avomerelle johtavat kalaväylät siirtyvät ELY-keskusten määriteltäviksi. Uudenmaan vihreät vaativat, että rauhoituspiirit ja kalaväylät määritellään jatkossa pelkästään suojelua vaativien kalalajien ehdoilla.

Tämä tarkoittaa kalaväylien leventämistä, koska vaelluskalojen nousu tapahtuu rantoja pitkin, eikä lahtien keskellä, jossa kalaväylät nykyisin sijaitsevat. Uudenmaan vihreät haluavat toimivaa vaelluskalojen suojelua nyt, kun kannat ovat viimein lähteneet edes muutamissa joissa elpymään. Villi taimen on rauhoitettava kokonaan ja se nousee muun muassa Porvoonjokeen.

Kalastusasetuksen uusimmassa luonnoksessa sisävesien taimenen rauhoitusaluetta ollaan kuitenkin lähes puolittamassa alkuperäisestä ehdotuksesta. Monet muutkin asetuksen kohdat ovat saaneet kovaa kritiikkiä vapaa-ajan kalastajilta ja ympäristöjärjestöiltä.

Lisätietoja:
Börje Uimonen
Uudenmaan vihreiden hallituksen jäsen
044 9610 015
borje.uimonen@gmail.com

Tuomas Green
0408434484
tuomas.green@gmail.com
Uudenmaan vihreiden hallituksen jäsen, Porvoonseudun vihreiden puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

eight − 8 =